ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXIV

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

№ 1

Дата реєстрації:

09.06.2021

Проголосовано:

13.07.2021 11:03:12

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    18
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    3
  • Не голосували
    7
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № № 1

 



ПРОЄКТ доопрацьований



ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ



НІКОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОН



МАРГАНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА



VІІІ скликання



_____сесія



Р І Ш Е Н Н Я



Про встановлення ставок єдиного податку



для фізичних осіб-суб’єктів підприємницької



діяльності, які зареєстровані на території



Марганецької міської територіальної громади



Відповідно до статті 7, пункту 12.3 статті 12, статтей 293, 295 Податкового кодексу України, керуючись ч.1 п. 24 ст. 26, ч.1 ст.59 ч.1 ст.69 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада



ВИРІШИЛА:




  1. Затвердити Порядок встановлення єдиного податку для фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади (додаток).

  2. Встановити ставки єдиного податку для фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади відповідно до пункту 7 Порядку встановлення єдиного податку для фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади.

  3. Оприлюднити це рішення в засобах масової інформації.

  4. Рішення набирає чинності з 1 січня 2022 року. З дня набрання чинності цього рішення втрачає чинність рішення міської ради від 26.06.2020 року №1827-61/VII «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади».

  5. Координацію дій щодо виконання цього рішення покласти заступника міського голови Л.М.Дуплій, контроль – на постійну депутатську комісію з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та регуляторної політики (Омельченко М.І.) та на постійну депутатську комісію з питань суб’єктів підприємницької діяльності, торгівлі, побуту та транспорту (Євдокименко Є.В.).



МІСЬКИЙ ГОЛОВА Г. БОРОВИК



№ /VIIІ



« » 2021 року



Додаток



до рішення Марганецької міської ради



№ /VIІI



від 2021 року



Порядок

встановлення єдиного податку для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади




  1. Платниками податку є юридична особа чи фізична особа – підприємець.



Юридична особа чи фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим Податковим кодексом України, та реєструється платником єдиного податку в порядку визначеному цим кодексом.



Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:



1) перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;



2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:



не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;



обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.



Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;



3) третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;



4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники:



а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;



б) фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», за умови виконання сукупності таких вимог: здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж; провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси; не використовують працю найманих осіб; членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.



2. Не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої групп, особи які вказані в п.291.5. статті 291 ПКУ.



3. Не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи особи, що вказані в п.291.51 статті 291 ПКУ.



4. Під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються  види послуг, вказані в п. 291.7 статті 291 ПКУ. 



5. Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої - третьої груп вказаний в статті 292 ПКУ.



6. Об’єкт та база оподаткування для платників єдиного податку четвертої груп вказаний в статті 2921 ПКУ.



7. Ставки єдиного податку для фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності другої групи відповідно до видів господарської діяльності встановлені у додатку 1 до цього Порядку.



7.1. Для платників єдиного податку, які здійснюють види діяльності, не зазначені у додатку 1 до цього Порядку розмір ставок становить:



7.1.1. для першої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного року);



7.1.2. для другої групи платників єдиного податку - 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного року).



7.2. З 01 січня 2022 року на території Марганецької міської територіальної громади для новостворених фізичних осіб – підприємців протягом першого року з моменту реєстрації, за умови, що фізична особа не була раніше зареєстрована як підприємець, з розрахунку на календарний місяць ставки єдиного податку становлять 50 відсотків від встановленої ставки для відповідної категорії платників.



8. Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється відповідно до п.293.3 статті 293ПКУ у розмірі:



1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим Кодексом України;



2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.



Для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному підпунктом 2 пункту 293.3 статті 293 Податкового кодексу України.



Ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої - третьої групи (фізичні особи - підприємці) у розмірі 15 відсотків:



1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпунктах 1, 2 і 3 пункту 291.4 статті 291 Податкового Кодексу України;



2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;



3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главіІ розділу XIV Податкового кодексу;



4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.



5) до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 пункту 291.4 статті 291 Податкового Кодексу України відповідно.



Ставки єдиного податку для платників третьої групи (юридичні особи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених пунктом 293.3 Податкового кодексу:



1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпункті 3 пункту 291.4 статті 291 Податкового Кодексу України;



2) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у  главі І розділу XIV Податкового кодексу;



3) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.



9. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.



У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи таких платників єдиного податку.



10. Ставки, встановлені пунктами 293.3-293.5 ПКУ, застосовуються з урахуванням особливостей, вказаних п.293.8 статті 293 ПКУ.



11. Для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування), вказаних в п. 293.9. статті 293 Податкового кодексу України.



12. Податковий (звітний) період вказаний в статті 294 Податкового кодексу України.



13.Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку здійснюються відповідно до статті 295 Податкового кодексу України.



Заступник міського головиЛ. Дуплій



Начальник управління фінансів,



економіки та регуляторної політикиА. Стельмашук



Додаток 1



до Порядку встановлення єдиного податку для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади



№ - /VIIІ



від « » _______ 2021 року



Ставки єдиного податку для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади

























































































Код за класифікацією видів економічної діяльності

(ДК 009:2010)
Види підприємницької діяльності

(згідно діючих КВЕД)
Розмір ставки податку на місяць (%)
Друга група
01

(крім 01.7)
Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг 5
03.12,

03.22
Прісноводне рибальство та рибництво 5
10.61 Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості 10
10.71 Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання 3
10.73 Виробництво макаронних виробів і подібних борошняних виробів 10
10.89 Виробництво інших харчових продуктів, не віднесених до інших угруповань 10
47.23 Роздрібна торгівля рибою, ракоподібними та молюсками в спеціалізованих магазинах 5
47.24 Роздрібна торгівля хлібобулочними виробами, борошняними та цукровими кондитерськими виробами в спеціалізованих магазинах 3
47.61 Роздрібна торгівля книгами в спеціалізованих магазинах 5
47.62 Роздрібна торгівля газетами та канцелярськими товарами в спеціалізованих магазинах 5
47.64 Роздрібна торгівля спортивним інвентарем у спеціалізованих магазинах 10
47.65 Роздрібна торгівля іграми та іграшками в спеціалізованих магазинах 10
77.2 Прокат побутових виробів і предметів особистого вжитку 10
85.51 Освіта у сфері спорту та відпочинку 10
85.52 Освіта у сфері культури 10


Заступник міського головиЛ.Дуплій



Начальник управління фінансів,



економіки та регуляторної політикиА.Стельмашук