ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LIV

Скликання:

VIII

Статус:

В цілому

Дата прийняття:

04.07.2024

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ

ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

ТЕКСТ РІШЕННЯ: № 1657-54 / VIIІ

МАРГАНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА

НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

VIIІ скликання

54 сесіяР І Ш Е Н Н Я

04 липня 2024 року м. Марганець № 1657-54 / VIIІ

Про внесення змін до рішення Марганецької міської ради від 25.03.2021 року № 137-9/III «Про затвердження Порядку надання поворотної або безповоротної фінансової допомоги підприємствам»

З метою забезпечення стабільного функціонування комунальних підприємств Марганецької міської територіальної громади, відповідно до ст. 71, 91 Бюджетного кодексу України, «Програми щодо надання фінансової підтримки комунальним підприємствам на 2021 – 2025 роки» (зі змінами) затвердженої рішенням міської ради від 25 березня 2021 року № 134-9/VІІІ, керуючись ст. 26,59,60,64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Марганецька міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Внести зміни до рішення Марганецької міської ради від 25.03.2021 року № 137-9/III «Про затвердженняПорядку надання поворотної або безповоротної фінансової допомоги підприємствам», а саме додаток до рішення викласти в новій редакції (додається).
  2. Відповідальність за виконання цього рішення покласти на головних розпорядників та одержувачів бюджетних коштів , контроль – на депутатську комісію з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та регуляторної політики, суб’єктів підприємницької діяльності та торгівлі (Омельченко М.І.).

Міський голова Геннадій БОРОВИК

Додаток

до рішення Марганецької міської ради

від 04 липня 2024 року

№ 1657-54 /VIII

Порядок

надання поворотної або безповоротної фінансової допомоги підприємствам

Цей Порядок визначає механізм надання та використання коштів з бюджету Марганецької міської територіальної громади (надалі- міського бюджету) у вигляді фінансової допомоги (підтримки) комунальним підприємствам Марганецької міської територіальної громади.

  1. Загальні положення

Фінансова допомога підприємствам надається на підставі Бюджетного кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та відповідно до затвердженої міської цільової «Програми щодо надання фінансової підтримки комунальним підприємствам на 2021 – 2025 роки» (зі змінами).

Фінансова допомога (підтримка) надається підприємствам на поворотній, безповоротній основі або у вигляді внесків до статутного капіталу комунальних підприємств для забезпечення належної реалізації їх статутних завдань, вжиття заходів для виробництва та надання якісних, безпечних, безперебійних послуг населенню з метою створення сприятливих умов для життєдіяльності громади та стабілізації фінансового стану зазначених підприємств.

Головний розпорядник бюджетних коштів (надалі - головний розпоряд-ник) - виконавчий орган міської ради, якому рішенням про бюджет Марганецької міської територіальної громади на відповідний період встановлені бюджетні призначення на надання поворотної, безповоротної фінансової допомоги (підтримки) або внесків до статутного капіталу комунальних установ.

Одержувач поворотної , безповоротної фінансової допомоги (надалі -Одержувач) –комунальні підприємства Марганецької міської територіальної громади.

Фінансова допомога у вигляді внесків до статутного капіталу надається підприємствам на підставі договору, укладеного з головним розпорядником коштів.

2.Умови надання фінансової допомоги

Фінансова допомога (підтримка) підприємствам, здійснюється за рахунок коштів міського бюджету в обсягах та за кодами програмної класифікації, передбачених рішенням про міський бюджет на відповідний рік.

Фінансова допомога (підтримка) надається як поточні та капітальні трансферти підприємству, яке включено до мережі головного розпорядника коштів міського бюджету як одержувач бюджетних коштів, та використовується відповідно до погодженого в установленому порядку плану використання бюджетних коштів. Реєстрація бюджетних зобов’язань та бюджетних фінансових зобов’язань здійснюється органами Державного казначейства України у порядку, встановленому законодавством.

Фінансова підтримка також може надаватися за кодом програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» із спеціального фонду (бюджету розвитку) на оновлення матеріально-технічної бази та поповнення обігових коштів.

Головний розпорядник, якому рішенням про міський бюджет встановлені бюджетні призначення на надання фінансової підтримки у вигляді внесків до статутного капіталу суб’єктів господарювання, перераховує кошти 

на підставі укладених договорів на розрахунковий рахунок комунального  під-приємства, відкритий в установі банку.
Для перерахування фінансової допомоги (підтримки) головний розпорядник коштів надає до управління фінансів, економіки та регуляторної політики Маргананецької міської ради пропозиції на перерахування коштів у порядку та за формами, визначеними відповідним рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради,згідно з помісячним розписом міського бюджету та зареєстрованими у територіальних органах Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області фінансовими зобов’язаннями одержувачів (у частині видатків загального фонду).

Підставою для перерахування головним розпорядником коштів фінансової підтримки із спеціального фонду (бюджету розвитку) міського бюджету комунальному підприємству є укладені договори на перерахування внесків у статутний капітал та додаткові угоди до них.

Закупівля товарів, робіт і послуг комунальними підприємствами здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства .

 2.1. Умови надання безповоротної фінансової допомоги

Фінансова допомога (підтримка) на безповоротній основі надається комунальним підприємствам , в тому числі для стабілізації фінансового стану:

для відшкодування збитків, завданих підприємству стихійним лихом або військовими діями;

для відшкодування збитків конкретним підприємствам у випадках, коли повноважним органом місцевого самоврядування встановлено умови господарювання, при яких не забезпечується відшкодування витрат на виробництво товарів (робіт, послуг), що може призвести до їх збитковості; 

для фінансування витрат на відновлення платоспроможності окремих підприємств,діяльність яких пов’язана з загальними економічними інтересами;

як внески до статутного капіталу комунальних підприємств;

в інших випадках, не заборонених діючим законодавством.

2.2. Умови надання поворотної фінансової допомоги

Фінансова допомога на поворотній основі надається у вигляді:

поворотної фінансової допомоги на безоплатній основі;

поворотної фінансової допомоги на платній основі.

Поворотна фінансова допомога надається підприємству на підставі договору , укладеному між головним розпорядником та одержувачем.

Розрахунок плати за використання поворотної фінансової допомоги на платній основі, проводиться Головним розпорядником виходячи із загальної суми допомоги та облікової ставки Національного банку України та підлягає перерахунку у разі її збільшення протягом строку надання фінансової допомоги. Плата за використання коштів поворотної фінансової допомоги на платній основі сплачується щомісячно до 25 числа, починаючи з наступного місяця, після отримання фінансової допомоги.

3. Порядок повернення поворотної фінансової допомоги

3.1.Поворотна фінансова допомога підлягає поверненню шляхом перерахування грошових коштів одержувачем на казначейський рахунок головного розпорядника до 25 грудня бюджетного року, якщо інше не указано в договорі.

3.2.Головний розпорядник зобов’язаний протягом 2-х робочих днів після одержання коштів фінансової допомоги, що повертається, спрямувати їх до міського бюджету.

4. Права та обов'язки сторін

4.1.Підприємство має право достроково повернути отриману поворотну фінансову допомогу.

4.2.Підприємство зобов'язане повернути поворотну фінансову допомогу до закінчення терміну, визначеного п. 3.1.

4.3.Сторони зобов'язані виконувати умови відповідно до цього Порядку та укладеного договору.

5. Відповідальність сторін

5.1.Сторони несуть відповідальність за невиконання чи неналежне виконання своїх зобов'язань відповідно до вимог чинного законодавства України.

5.2.Фінансова допомога, повернута несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується до міського бюджету відповідно до чинного законодавства України. За порушення строків повернення фінансової допомоги стягується пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення.

5.3. Використання коштів з іншою метою, яка не відповідає цьому Порядку та укладеному договору, є нецільовим використанням бюджетних коштів, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.

5.4. Комунальні підприємства, які отримують фінансову підтримку з міського бюджету, як внески до статутного капіталу , за результатами своєї діяльності подають головному розпоряднику коштів «Звіт про використання коштів» щокварталу до 10 числа наступного місяця .

5.5. Керівник комунального підприємства несе відповідальність за:

організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності ( стаття 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України» );

ефективне, раціональне та цільове використання коштів міського бюджету;

проведення закупівлі товарів, робіт та послуг згідно вимог діючого законодавства України.

5.6. Складання та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.

6. Контроль за виконанням порядку

надання поворотної фінансової допомоги

6.1. Контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, забезпечує головний розпорядник коштів.

6.2. Контроль за строками надання та повнотою повернення поворотної фінансової допомоги покладається на головного розпорядника коштів.

Заступник міського голови Леся ДУПЛІЙ

Начальник управління фінансів,

економіки та регуляторної політикиАнжеліка СТЕЛЬМАШУК