ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Новий проект

Дата:

16.05.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 21
Про затвердження Положення про відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради

МАРГАНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА
НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
VIIІ скликання
_____сесія
 
р і ш е н н я
 
____________________ 2024року   м. Марганець   № ______________/VIIІ 
 
Про затвердження Положення про відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради
 
Враховуючи рішення Марганецької міської ради від 19 квітня 2024 року № 1529-52-2/VIІІ «Про внесення змін до рішення міської ради від 28.12.2022 р №1020-46-1/VIІІ «Про затвердження  структури, штатного розпису апарату міської ради та виконавчого комітету Марганецької міської ради», керуючись ст. ст. 25, 54, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада  
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Положення про відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради (додається).
2. Рішення Марганецької міської ради від 27 травня 2021 року № 227-13/VIII «Про затвердження Положення про відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради»  вважати таким, що втратило чинність.
3. Відповідальність за виконання цього рішення покласти на начальника відділу з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Литвина Д.О., координацію - на заступника міського голови Лук’яненка Р.М., контроль - на постійні депутатські комісії з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та регуляторної політики, суб’єктів підприємницької діяльності та торгівлі (Омельченко М.І.) та з питань регламенту, депутатської діяльності, етики та протидії корупції, законності та правопорядку, захисту прав та законних інтересів громадян та співпраці зі ЗМІ (Хникін С.О.)
 
 
Міський голова                                                             Геннадій БОРОВИК
 
 
                                                                                 Додаток до рішення
                                                                      Марганецької міської ради
                                                                         № ______________
                                                                         від «___» ________ 2024 року
 
ПОЛОЖЕННЯ
про відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради
 
РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
         1.1 Відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів (далі  - Відділ) є виконавчим органом Марганецької міської ради, утворюється Марганецькою міською радою, їй підзвітний та підконтрольний, підпорядкований виконавчому комітету Марганецької міської ради і Марганецькому міському голові.
         1.2 У своїй діяльності Відділ керується Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про захист прав споживачів», іншими законами України, указами і розпорядженнями Президента України, актами Кабінету Міністрів України, іншими нормативними актами органів державної влади і місцевого самоврядування, рішеннями Марганецької міської ради та її виконавчого комітету а також цим Положенням.
1.3. Відділ має печатку зі своїм найменуванням, яка обліковується відповідно до чинного законодавства.
1.4. Працівники Відділу утримуються за рахунок коштів міського бюджету.
1.5. На працівників Відділу – посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законів України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну службу».
1.6. Відділ забезпечує організацію здійснення власних повноважень та делегованих повноважень органів виконавчої влади (за належністю) у сфері торгівлі, побуту та споживчого ринку, визначених підпунктами 1, 6, 7  пункту «а» статті 27; підпунктом 2 пункту «б» статті 28; підпунктами 1, 8, 9 пункту «а» статті 30; підпунктами 1, 2, 3, 4 пункту «б» статті 30; підпунктом 1 пункту «б» частини 1 статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
 
           РОЗДІЛ 2. СТРУКТУРА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ
          2.1 Відділ з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради очолює начальник, який призначається на посаду розпорядженням міського голови за рекомендацією конкурсної комісії чи за іншою процедурою, передбаченою чинним законодавством України, та звільняється з посади розпорядженням міського голови відповідно до чинного законодавства України.
 
          2.2 До складу відділу з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів Марганецької міської ради входить сектор захисту прав споживачів, який очолює завідувач сектору.
          2.3 Начальник Відділу здійснює керівництво роботою Відділу та несе відповідальність за виконання покладених на нього обов’язків відповідно до посадової інструкції.
2.4. Працівники Відділу призначаються на посаду розпорядженням міського голови за рекомендацією конкурсної комісії чи за іншою процедурою, передбаченою чинним законодавством України, та звільняються з посади розпорядженням міського голови відповідно до чинного законодавства України.
2.5. Посадові інструкції працівників Відділу готуються начальником Відділу, посадова інструкція начальника Відділу – заступником міського голови який координує діяльність Відділу та затверджуються міським головою.
2.6. У разі відсутності начальника Відділу його обов’язки виконує завідувач сектору Відділу чи інша особа, визначена в установленому порядку.
 
         РОЗДІЛ 3. ЗАВДАННЯ ТА ФУНКЦІЇ ВІДДІЛУ
3.1. Основними завданнями відділу є:
3.1.1. Реалізація державної політики, спрямованої на подальший розвиток та вдосконалення діяльності підприємств торгівлі, ресторанного господарства, побутового обслуговування населення та ринків.
3.1.2. Реалізація державної політики та взаємодія з відповідними органами влади у сфері захисту прав споживачів.
3.1.3. Запровадження затверджених в установленому порядку правил торгівлі та побутового обслуговування населення, правил торгівлі на ринках, забезпечення в межах своєї компетенції контролю за їх дотриманням, здійснення заходів щодо вдосконалення діяльності сфери обслуговування.
3.1.4. Здійснення, в межах компетенції Відділу, контролю за організацією та якістю обслуговування населення підприємствами торгівлі, ресторанного господарства, ринкової мережі та побуту на території міста.
3.1.5. Координація роботи підприємств торгівлі, ресторанного господарства, побуту та ринків, незалежно від форм власності, пов’язаної з
розвитком їх інфраструктури та форм обслуговування населення, регулювання ринку товарів та послуг.
3.1.6. Надання методологічної, консультативної і організаційної допомоги підприємствам торгівлі, ресторанного господарства, побуту, ринкам з питань, що відносяться до компетенції Відділу.
      3.2. Відповідно до завдань Відділ виконує наступні функції:
3.2.1. Організовує розробку та реалізацію заходів щодо розширення, вдосконалення та впорядкування мережі підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування.
3.2.2. Надає інформаційну та методичну допомогу суб’єктам підприємницької діяльності в межах повноважень.
3.2.3. Здійснює моніторинг діяльності діючих та відкриття нових об’єктів торгівлі та побутового обслуговування населення на території міста.
3.2.4. Готує проєкти рішень Марганецької міської ради та її виконавчого комітету, а також проєкти розпоряджень Марганецького міського голови  з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів.
3.2.5. Розробляє проєкт міської Програми розвитку малого та середнього підприємництва у місті та заходи її виконання на наступні два, три роки, подає  його на погодження з виконавчим комітетом Марганецької  міської ради та на затвердження Марганецькій міській раді, приймає участь в організації виконання її заходів.
3.2.6. Бере участь у підготовці та видачі декларацій на розміщення об’єктів бізнесу на території міста Марганець.
3.2.7. Аналізує стан і тенденції розвитку підприємництва в місті та готує пропозиції міському голові, заступнику міського голови, спрямовані на забезпечення розвитку торгівлі, ресторанного господарства, побутового обслуговування та підприємництва в місті.
         3.2.8. Готує пропозиції, спрямовані на виконання  указів Президента України, законодавчих і нормативних актів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, розпорядчих документів голови Дніпропетровської облдержадміністрації та міського голови щодо розвитку підприємництва, вживає заходи для їх реалізації в місті.
3.2.9. Організовує проведення освітніх, інформаційних та інших заходів з суб’єктами господарювання.
3.2.10. Взаємодіє з громадськими підприємницькими об’єднаннями, ринковими установами міста, іншими суб’єктами підприємництва на території м. Марганець.
3.2.11. Сектор захисту прав споживачів відділу з питань торгівлі, підприємництва та захисту прав споживачів (далі – Сектор) організовує та здійснює роботу по виконанню вимог Закону України «Про захист прав споживачів»:
1) розглядає звернення споживачів, консультує їх з питань захисту прав споживачів;
2) аналізує договори, що укладаються продавцями (виконавцями, виробниками) із споживачами, з метою виявлення умов, які обмежують права споживачів;
3) повідомляє відповідні територіальні органи в справах захисту прав споживачів, інші органи, що здійснюють контроль і нагляд за якістю і безпекою продукції про виявлення продукції неналежної якості, фальсифікованої, небезпечної для життя, здоров'я, майна споживачів і навколишнього природного середовища;
4) у разі виявлення фактів реалізації продукції, яка не супроводжується необхідною, доступною, достовірною, своєчасною інформацією та відповідними документами, або продукції з простроченим строком придатності, тимчасово зупиняє реалізацію продукції до пред'явлення інформації, супровідних документів або припиняє її реалізацію;
5) готує подання до органу, який видав дозвіл на провадження відповідного виду діяльності, для вирішення питання про тимчасове зупинення його дії чи про дострокове анулювання в разі систематичного порушення прав споживачів;
6) захищає інтереси і права громадян, як споживачів, у разі придбання, отримання ними неякісних товарів та послуг;
7) подає до суду позови щодо захисту прав споживачів.
3.2.12. Розглядає звернення громадян, підприємств, установ, організацій, у тому числі об’єднань громадян, фізичних осіб-підприємців, депутатські звернення та запити в порядку, передбаченому чинним законодавством України, забезпечує виконання вимог законодавства України про доступ до публічної інформації.
3.2.13. Здійснює прийом громадян, надає консультації населенню з питань, віднесених до компетенції Відділу.
3.2.14. Здійснює, у межах повноважень, договірну роботу щодо договорів, угод, контрактів, стороною яких виступає Марганецька міська рада або її виконавчий комітет.
3.2.15. Перевіряє умови організації продажу та аналізує умови договорів про виконання робіт (надання послуг) на відповідність вимогам чинного законодавства планово або при розгляді отриманих звернень споживачів та за дорученням керівництва.
3.2.16. Висвітлює в засобах масової інформації стан дотримання суб’єктами господарювання законодавства в справах захисту прав споживачів, торговельного та побутового обслуговування населення.
3.2.17. Здійснює перевірки (власними силами або в складі комісій) роботи підприємств торгівлі, ресторанного господарства та інших суб’єктів господарювання незалежно від форм власності з питань дотримання законодавства в сфері захисту прав споживачів, торговельного та побутового обслуговування населення, виконання робіт (надання послуг), складає акти перевірок і протоколи про адміністративні правопорушення, передає складені протоколи на розгляд адміністративної комісії при виконавчому комітеті Марганецької міської ради.
3.2.18. За дорученням керівництва аналізує матеріали, які надходять від правоохоронних, судових органів та органів прокуратури, інших державних органів та установ, сприяє своєчасному вжиттю заходів за результатами їх розгляду.
3.2.19. Організовує та контролює роботу мережі торгівлі по обслуговуванню пільгового контингенту покупців згідно з чинним законодавством та відповідними рішеннями Марганецької міської ради та її виконавчого комітету.
3.2.20. Організовує встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності в установленому порядку.
3.2.21. Проводить аналіз роботи сфери торгівлі, громадського харчування, надання населенню побутових послуг, аналізує статистичні дані по продажу товарів у місті та надає необхідні пропозиції.
3.2.22. Здійснює контроль за формуванням роздрібних цін на основні групи продовольчих товарів відповідно до розпорядчих документів вищого рівня.
3.2.23. За дорученням Марганецького міського голови представляє інтереси Марганецької міської ради, виконавчого комітету Марганецької міської ради та міського голови в судових установах, у взаємовідносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності в межах повноважень Відділу.
3.2.24. Проводить наради з керівниками ринків, підприємств сфери торгівлі з питань підготовки до роботи у весняно - літній період.
3.2.25. Проводить моніторинг ринків міста з питання підготовки до роботи у весняно - літній період.
3.2.26. Організовує проведення передсвяткових ярмарок до державних свят, тощо. Залучає суб’єкти господарювання до участі в передсвяткових ярмарках міста, а також обласних заходах, тощо.
          3.2.27. Організовує роботу літніх майданчиків ресторанного господарства на території міста.
 
РОЗДІЛ 4. ПРАВА ВІДДІЛУ
4.1. Відділ має право:
4.1.1. Своєчасно одержувати у встановленому порядку від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності інформацію, необхідну для здійснення Відділом повноважень, визначених цим Положенням.
4.1.2. У разі необхідності залучати радників, консультантів та експертів, працівників інших виконавчих органів Марганецької міської ради, працівників підприємств, установ, організацій (за згодою їх керівників) для вирішення питань, віднесених до компетенції Відділу.
 
РОЗДІЛ V. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВІДДІЛУ
5.1. Персональну відповідальність за роботу Відділу та належне здійснення покладених на нього завдань та функцій несе начальник Відділу.
5.2. Працівники Відділу несуть відповідальність за своєчасне та належне виконання обов’язків, передбачених цим Положенням і посадовими інструкціями, у порядку, визначеному чинним законодавством.
5.3. Працівники Відділу можуть бути притягнуті до цивільної, адміністративної, кримінальної та інших видів відповідальності у випадках та в порядку, передбачених чинним законодавством України.
 
РОЗДІЛ VІ. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ
6.1. Відділ реорганізовується або ліквідовується Марганецькою міською радою. У разі реорганізації правонаступником Відділу є новостворений виконавчий орган.
6.2. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться відповідно до порядку розгляду питань у Марганецькій міській раді, передбаченого Регламентом роботи Марганецької міської ради.
 
 
Начальник відділу з питань
торгівлі, підприємництва та
захисту прав споживачів                                                     Денис ЛИТВИН
 
 
 
Заступник міського голови                                                 Роман ЛУК’ЯНЕНКО