ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LI

Скликання:

VIII

Статус:

В цілому

Дата прийняття:

25.01.2024

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ

ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

ТЕКСТ РІШЕННЯ: № 1444 –51/VIIІ

МАРГАНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА

НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

VIIІ скликання

51сесія

р і ш е н н я

«25» січня 2024 року м.Марганець № 1444 –51/VIIІ

Про звіт щодо здійснення державної регуляторної політики Марганецькою міською радою та її виконавчим комітетом за 2023 рік

На виконання статті 38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», керуючись ст.25, п. 9 ч. 1 ст. 26, ч. 6 ст.42, ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Марганецька міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Звіт щодо здійснення державної регуляторної політики Марганецькою міською радою та її виконавчим комітетом за 2023 рік взяти до відома (додається).

2. Управлінню фінансів, економіки та регуляторної політики Марганецької міської ради (Стельмашук А.І.) оприлюднити звіт щодо здійснення державної регуляторної політики Марганецькою міською радою та її виконавчим комітетом за 2023 рік на офіційному сайті Марганецької міської ради.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та регуляторної політики, суб’єктів підприємницької діяльності та торгівлі (Омельченко М.І.).

Міський голова Геннадій БОРОВИК

Додаток

до рішення Марганецької

міської ради

від « 25» січня 2024р.

№ 1444-51/ VІІІ

Звіт

щодо здійснення державної регуляторної політики

Марганецькою міською радою та її виконавчим комітетом

за 2023 рік

Реалізація державної регуляторної політики у 2023 році Марганецькою міською радою та її виконавчим комітетом здійснювалась відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі - Закону), постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 року № 308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта».

Відповідно до статті 7 Закону рішенням Марганецької міської ради від 24.11.2022 №967-45-6/VІІІ (зі змінами) затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік, до якого включено 10 проєктів регуляторних актів - рішень міської ради.

У 2023 році проведено процедуру оприлюднення, обговорення та прийнято 4 регуляторних акти:

- рішення міської ради :

від 29.03.2023 року №1105-47/VІІІ «Про внесення змін до рішення Марганецької міської ради від 25.04.2019 №1505-47/VІІ «Про затвердження Правил благоустрою на території міста Марганця (в новій редакції);

від 13.07.2023 року №1183-49/VIII «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на території Марганецької міської територіальної громади»;

від 13.07.2023 року №1184-49/VIII «Про встановлення ставок плати за землю та пільг зі сплати земельного податку на території Марганецької міської територіальної громади»;

від 13.07.2023 року №1185-49/VIII «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території Марганецької міської територіальної громади».

Відповідно до статті 13 Закону всі регуляторні акти, які були розроблені та прийняті міською радою протягом 2023 року, з відповідними аналізами регуляторного впливу, були оприлюднені на офіційному сайті Марганецької міської ради. Решту запланованих рішень не було потреби приймати.

З метою системного впровадження регуляторної діяльності ведеться Реєстр чинних регуляторних актів, до якого станом на 01.01.2024 року включено 43 регуляторних акти: 40 рішень міської ради та 3 рішення виконавчого комітету міської ради.

Визнано таким, що втратив чинність, 1 регуляторний акт - рішення виконавчого комітету Марганецької міської ради від 30.11.2010р. №429 «Про затвердження Порядку видачі дозволу на експлуатацію об’єкта поводження з небезпечними відходами у м. Марганець».

Згідно із затвердженим Планом-графіком проведення у 2023 році відстежень результативності регуляторних актів Марганецької міської ради та її виконавчого комітету було підготовлено та оприлюднено у встановленому порядку 4 базових відстеження і 9 звітів про повторні та періодичні відстеження результативності діючих регуляторних актів.

На виконання вимог статті 5 Закону на офіційному сайті Марганецької міської ради у розділі «Регуляторна діяльність» оприлюднюється наступна інформація: перелік регуляторних актів, плани регуляторної діяльності, проєкти регуляторних актів для обговорення, затверджені рішення – регуляторні акти, звіти про відстеження результативності регуляторних актів.

На виконання ст. 34 Закону до Державної регуляторної служби України було направлено проєкти регуляторних актів – проєкти рішень міської ради для підготовки пропозицій у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку щодо їх удосконалення відповідно до принципів державної регуляторної політики.

Протягом звітного періоду на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних було розміщено Реєстр діючих регуляторних актів.

У звітному періоді фахівці управління фінансів, економіки та регуляторної політики Марганецької міської ради прийняли участь в 3 онлайн-нарадах з питань державної регуляторної політики, які проводилися 18.01.2023 року («З питань державної регуляторної політики»), 28.09.2023 року («Особливості прийняття нормативно-правових актів»), 03.11.2023 року («Відстеження та перегляд регуляторних актів: види, терміни та порядок проведення»).

В цілому стан реалізації регуляторної політики в сфері господарської діяльності на території громади визначає стійку тенденцією по впорядкуванню регуляторної діяльності виконавчими органами міської ради відповідно до норм та вимог чинного законодавства, а впровадження принципів державної регуляторної політики дозволяє утримувати баланс інтересів між виконавчими органами міської ради та суб’єктами господарської діяльності.

Пріоритетами у здійсненні державної регуляторної політики виконавчими органами міської ради у 2024 році повинні бути: неухильне дотримання розробниками регуляторних актів вимог чинного законодавства; підвищення якості підготовки аналізу регуляторного впливу та проведення відстежень результативності регуляторних актів; налагодження діалогу з підприємницькими колами під час обговорення проєктів регуляторних актів з метою створення сприятливих умов для розвитку підприємництва.

Міський голова Геннадій БОРОВИК