ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

L

Скликання:

VIII

Статус:

В цілому

Дата прийняття:

22.12.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    13

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ

ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

ТЕКСТ РІШЕННЯ: № 1356-50/VIIІ

МАРГАНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА
НІКОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
VIIІ скликання
 50 сесія
 
р і ш е н н я
 
22 грудня 2023 року                    м. Марганець                   № 1356-50/VIIІ

 
 
Про затвердження Програми розвитку
земельних відносин і охорони земель
на території Марганецької міської
територіальної громади
 на 2024-2026 роки
 
З метою розвитку земельних відносин, провадження правових, організаційних, економічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель міста та прилеглої території, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, рекреаційного призначення, проведення інвентаризації та формування території Марганецької міської територіальної громади, для запровадження відкритих методів регулювання земельних відносин та планування соціально-економічного розвитку, відповідно до Земельного кодексу України, Закону України «Про землеустрій», Закону України «Про охорону земель», Закону України «Про Державний земельний кадастр», керуючись пп. 22, 34  ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  Марганецька міська рада.
   

                                                      ВИРІШИЛА:

 
1. Затвердити  Програму розвитку земельних відносин і охорони земель території Марганецької міської територіальної громади на 2024-2026 роки згідно додатку 1.
2. Затвердити Перелік завдань і заходів  Програми розвитку земельних відносин і охорони земель території Марганецької міської територіальної громади на 2024-2026 роки згідно додатку 2.
 3. Координацію роботи по виконанню рішення покласти на відділ землекористування та екології.
  4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Лук’яненка Р.М. та комісію з питань екології, регулювання земельних відносин, будівництва, благоустрою та архітектури (Корогодський І.П.).
 
 Міський голова                                                                      Геннадій БОРОВИК

                                                                                                                 Додаток 1
                                                                                                        до рішення сесії
                                                                                                        від 22 грудня 2023р.
                                                                                             № 1356-50/VIІІ

 
 

   Програма
розвитку земельних відносин і охорони земель на території
Марганецької міської територіальної громади
на  2024 – 2026 роки

 
             ПАСПОРТ

1.
 
Назва Програми Програма    розвитку земельних відносин і охорони земель на території Марганецької міської територіальної громади
на  2024 – 2026 роки
2. Ініціатор розроблення Програми Виконком Марганецької міської ради
3. Розробник Програми відділ землекористування та екології виконкому Марганецької міської ради
4. Відповідальні виконавці
Програми
Виконавчий комітет Марганецької міської ради
 
5. Мета Програми забезпечення ефективного використання та підвищення цінності земельних ресурсів, створення оптимальних умов для суттєвого збільшення соціального, інвестиційного і виробничого потенціалів землі, перетворення її у самостійний фактор економічного зростання
 
6. Термін реалізації Програми 2024-2026 роки
7. Джерела фінансування Державний бюджет, місцевий (міський) бюджет, інші джерела, не заборонені законодавством
8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми Орієнтований обсяг фінансування визначений у додатку 2 до рішення
 
 

























 
  1. Загальні положення
 
Програма розвитку земельних відносин та охорони земель Марганецької міської територіальної громади на 2024-2026 роки (далі – Програма) розроблена згідно із Земельним та Бюджетним кодексами України, Законами України «Про землеустрій», «Про охорону земель», «Про оцінку земель», «Про Державний земельний кадастр» з метою здійснення заходів для створення ефективного механізму регулювання земельних відносин та управління земельними ресурсами, раціонального використання та охорони земель, розвитку ринку землі.
Результатом виконання Програми має стати підвищення ефективності раціонального використання земель Марганецької міської територіальної громади.
Програма розроблена з метою раціонального використання земельних ресурсів, їх охорони, захисту  та  спрямування на реалізацію державної політики щодо забезпечення сталого розвитку землекористування Разом із зростанням інвестиційного та виробничого потенціалів землі як самостійного фактора економічного зростання буде завершено здійснення більш важливих заходів і завдань, необхідних для подальшого розвитку земельних відносин, гарантування права власності та права користування на землю Марганецької міської територіальної громади.
 
2.Загальна характеристика земель Марганецької міської територіальної громади.
 
 Загальна площа земель Марганецької міської територіальної громади становить 14312,14 га.
На території громади розташовані 6 населених пунктів, загальна площа земель в межах даних населених пунктів складає 4253,2966 га, а саме:
м. Марганець – 3671 га;
с. Новокам’янка – 21,0622 га;
с. Вільне – 55,9378 га;
с. Іллінка- 150,1573 га;
с. Добра Надія – 165,7152 га;
с. Новокиївка – 189,4241 га.
Загальна площа земель за межами населених пунктів складає -  10058,8422 га.
землі сільськогосподарського призначення; га 7544,34
землі житлової та громадської забудови; га 862,92
землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення; га 138,50
землі оздоровчого призначення; га 1,759
землі рекреаційного призначення; га 58,64
землі історико-культурного призначення; га 1,10
землі лісогосподарського призначення; га 1889,66
землі водного фонду; га 5662,10
землі промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення. га 2885,08
 3. Мета Програми.
 
Основною метою Програми є забезпечення ефективного використання та підвищення цінності земельних ресурсів, створення оптимальних умов для суттєвого збільшення соціального, інвестиційного і виробничого потенціалів землі, перетворення її у самостійний фактор економічного зростання.
Програма повинна сприяти збалансованому та ресурсозберігаючому використанню земельних ресурсів у господарській діяльності, зростання її економічної цінності.
 
  1. Основні завдання та засоби реалізації програми.
 
Основні завдання програми направлені на розвиток земельних відносин та раціональне використання і охорону земель.
Основними шляхами і засобами реалізації Програми є:
- проведення робіт з нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів Марганецької міської територіальної громади, що дасть можливість забезпечити реалізацію правових відносин, які виникають з приводу відчуження земельних ділянок, у тому числі їх передачі у спадщину, міни, дарування, купівлі-продажу земельних ділянок та прав на них, є встановленим законодавством засобом для визначення ставок земельного податку та орендної плати, ціноутворення, визначення втрат лісогосподарського виробництва, розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель;
- Проведення інвентаризації земель в межах міста Марганець надасть можливість знати, які земельні ділянки не використовуються, або використовуються нераціонально, не за цільовим призначенням, всупереч вимогам земельного та природоохоронного законодавства.
- Проведення інвентаризації земель водного фонду з метою встановлення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, що дозволить створити та упорядкувати прибережні захисні смуги водних об’єктів, забезпечить екологічну безпеку водних об’єктів, впорядкування режиму використання земельних ділянок, віднесених до прибережно-захисних смуг та водоохоронних зон.
- Проведення інвентаризації земель під полезахисними лісовими смугами попередить їх знищення або пошкодження, та надасть можливість передачі їх в оренду чи постійне користування.
- Проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок які пропонуються для продажу, сприятиме збільшенню надходжень до бюджету громади.
- Підготовка лотів до продажу земельних ділянок дасть змогу істотно збільшити надходження коштів до міського бюджету, покращить питання пов’язані з регулюванням земельних відносин шляхом надання їм більшої прозорості, відкритості та адекватності, чим сприятиме розвитку економіки, підвищенню рівня довіри громадян та інвесторів;
- виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок комунальної власності та технічних документацій із встановлення (відновлення) меж земельних ділянок комунальної власності;
- виготовлення проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій лісогосподарського призначення;
- проведення робіт по інвентаризації земель кадастрових кварталів на території Марганецької міської територіальної громади.
 
  1. Очікувані показники.
 
Реалізація програми розрахована на період з 2024 по 2026 роки
У результаті виконання Програми передбачається:
- підвищити інвестиційну привабливість та ефективність землекористування, екологічну безпеку використання земельних та інших природних ресурсів.
За результатами інвентаризації буде створена достовірна інформаційна база для здійснення повного справляння плати за землю, підтвердження прав на землю суб’єктів земельних відносин, вирішення земельних спорів, а також можливість створити сприятливі умови для збільшення надходжень коштів до бюджету територіальної громади.
 
  1.  Фінансове забезпечення Програми

 
Фінансове забезпечення заходів, передбачених Програмою здійснюється за рахунок бюджету Марганецької міської територіальної громади у межах наявних фінансових ресурсів, коштів спеціального фонду місцевого бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат лісогосподарського виробництва,  коштів юридичних та фізичних осіб та інших джерел, які не заборонені чинним законодавством.
У разі не освоєння у відповідному році коштів, згідно з додатком до Програми, передбачити відповідні кошти у наступних бюджетних роках.
Програма розрахована та буде виконуватися на період 2024-2026 років.
Ресурсне забезпечення (орієнтовні обсяги фінансування) Програми наведено у додатку 2 до Програми.
 
7. Система управління та контролю за ходом  Програми
Виконання Програми забезпечує відділ землекористування та екології Марганецької міської ради, контроль здійснює постійно діюча депутатська комісія з питань екології, регулювання земельних відносин, будівництва, благоустрою та архітектури.
Відповідальним виконавцем Програми та замовником є виконком Марганецької міської ради.
 
 
Заступник міського голови                                                    Роман ЛУК’ЯНЕНКО
 
В.о. завідувача відділу землекористування
та екології Марганецької міської ради                                  Наталія САЛТИЦЬКА                                                            
                                                                                           

ДОДАТКИ

1 додаток 2 24-26.pdf Переглянути